Zimní Island

Na Island vyrážím s pravidelností každé dva roky. Už dávno jsem podlehla jeho podmanivé kráse, která je často skryta pod pokličkou vrtošivého počasí. Letos mi Island konečně vyplnil touhy po pravé zimě.

Původně jsem chtěla psát ke každé fotografii jak vznikala, ale událostí bylo tolik, že by bylo více psaní než focení. 12 dní 12 fotek, popisek, plus závěrečné snímky typu „Behind the scene“. Ze zážitků tak vypíchnu jen cestu k nádhernému, zasněženému vodopádu, kde jsme se brodili leckdy až po pás v čerstvém sněhu, ale odměnou nám byl západ slunce u vody s úžasně modrou barvou. Navíc jsme tam byli úplně sami, věc na Islandu zcela nevídaná. Jeho fotografie je poslední ve výběru.

Termín jsem vybrala na první polovinu února 2018, sešla se fajn parta fotografů (v převaze byly tentokrát fotografky). Co se týká počasí, zažili jsme nespočet vánic, déšť, slunce, sníh ve všech podobách, a také pořádnou větrnou bouři, kdy není radno vycházet natož vyjíždět. Zimní Island je okouzlující, nepředvídatelný, trošku drsný a opravdu krásný. Každému dá spoustu prostoru na vnímání jeho vnitřního rozpoložení. Tak zase příště na viděnou Islande!

Fotografie byly pořízeny digitální bezzrcadlovkou FUJIFILM XT-2 a objektivy FUJINON XF10-24 mm/f4, FUJINON XF55-200 mm/f3.5-4.8 a FUJINON XF35 mm/f 1.4. Stativ Manfrotto 190CX Pro, Filtry Lee ND přechodové a Big Stopper, polarizační filtr. Důležitým pomocníkem mě byl fotobatoh F-Stop Kashmir, který v nelehkých podmínkách obstál na jedničku.

 

Skalní útesy Reykjanesbær, kde bylo naše první focení. Sněhový poprašek v kontrastu s černou lávou byl úžasný.Skalní útesy Reykjanesbær, kde bylo naše první focení. Sněhový poprašek v kontrastu s černou lávou byl úžasný.

Kostelík Budir, široko daleko nic, velmi působivé místo.Kostelík Budir, široko daleko nic, velmi působivé místo.

Večer sněžilo, v noci pršelo a ráno vše zmrzlo. Ledové království u kopce KirkjufellVečer sněžilo, v noci pršelo a ráno vše zmrzlo. Ledové království u kopce Kirkjufell

Známý vodopád Skogafoss ve slušivém zimním hávu.Známý vodopád Skogafoss ve slušivém zimním hávu.

Písečné duny u hory Stokksness. My si tu užili pořádnou sněhovou vánici i východ slunce.Písečné duny u hory Stokksness. My si tu užili pořádnou sněhovou vánici i východ slunce.

Islandští koně. Jakmile se k nim přiblížíte, propadnete navždy jejich kouzlu a leckdy vás obdaří i krásným úsměvem :-)Islandští koně. Jakmile se k nim přiblížíte, propadnete navždy jejich kouzlu a leckdy vás obdaří i krásným úsměvem :-)

Pláž Dyrhólaey v zimním světle.Pláž Dyrhólaey v zimním světle.

Pláž Breiðamerkursandi všeobecně známá jako Diamond beach a jeden z jejích ledových „diamantů“.Pláž Breiðamerkursandi všeobecně známá jako Diamond beach a jeden z jejích ledových „diamantů“.

Jedny z nejhezčích a nejfotografovanějších útesů na Islandu jehly Reynisdrangar, se s námi rozloučily magickým východem slunce.Jedny z nejhezčích a nejfotografovanějších útesů na Islandu jehly Reynisdrangar, se s námi rozloučily magickým východem slunce.

Focení u zmrzlého Seljalandsfossu bylo opravdovou výzvou. Kapičky z vodopádu namrzaly nejen na nás, ale také na fototechnice a do toho vytrvale sněžilo.Focení u zmrzlého Seljalandsfossu bylo opravdovou výzvou. Kapičky z vodopádu namrzaly nejen na nás, ale také na fototechnice a do toho vytrvale sněžilo.

Sob pasoucí se večer na úpatí ledovce Vatnajökull.Sob pasoucí se večer na úpatí ledovce Vatnajökull.

Poslední večer, poslední focení. Návštěva zde byla díky počasí trochu nečekaná a narychlo. Nádherná tečka za naší výpravou.Poslední večer, poslední focení. Návštěva zde byla díky počasí trochu nečekaná a narychlo. Nádherná tečka za naší výpravou.

 

NA ZÁVĚR NĚKOLIK FOTEK, JAK TO VYPADÁ ZA NAŠIMI FOTOAPARÁTY

 

Focení ledů na diamantové plážiFocení ledů na diamantové pláži

Vodopády se na Islandu fotí za každého počasí.Vodopády se na Islandu fotí za každého počasí.

Má maličkost a ohromné kusy ledu, zamrzlého v laguně. Foto mobil Martina Michálková.Má maličkost a ohromné kusy ledu, zamrzlého v laguně. Foto mobil Martina Michálková.

Focení jehel Reynisdrangar. Vlny jsou zde velké a jejich dunění umocňují okolní útesy. Černá pláž a rozbouřené moře zapůsobí na každého.Focení jehel Reynisdrangar. Vlny jsou zde velké a jejich dunění umocňují okolní útesy. Černá pláž a rozbouřené moře zapůsobí na každého.

Naše foto technika a vybavení čelili často náročným zimním podmínkám. (foto mobil)Naše foto technika a vybavení čelili často náročným zimním podmínkám. (foto mobil)

Přítulný koník projevil zájem o dobrůtky v batohu.Přítulný koník projevil zájem o dobrůtky v batohu.

Jeep Cherokee, který nás vozil prachem, pískem, deštěm, sněhem, ledem… (foto mobil)Jeep Cherokee, který nás vozil prachem, pískem, deštěm, sněhem, ledem… (foto mobil)

Podobné články