JAK FOTIT POLÁRNÍ ZÁŘI

O tom, jak polární záře vzniká tady psát nebudu. To si snadno vygooglíte, a také tím začíná kdejaký článek o polární záři. My se podíváme spíš na to, jak polární záři „chytit“ tzn. setkat se s ní osobně a k tomu jí pokud možno hezky vyfotit. A samozřejmě vám k tomu naservíruju i nějaké fotky, ať se můžete trochu nažhavit, nebo inspirovat. Letos sezóna polární záře začala a potrvá zhruba do půlky dubna.

Ještě bych ráda vyvrátila jeden z častých mýtů, o kterém jsem myslela, že už ani nemůže existovat. Polární záře opravdu netančí na obloze každou noc. Je mi líto. Je to úkaz neuchopitelný a nepředvídatelný a asi proto také neskutečně krásný a snad nikdy se vám neokouká (což se v dnešní době dá říct o málo čem). Nicméně každý by rád polární záři viděl a fotil co nejdříve, jelikož časové (a finanční) zdroje máme většinou omezené.

A poslední věc: za polární září vyražte někam na sever světa (Evropy). Ne, že byste nemohli vidět polární záři i u nás, ale KP tady musí být opravdu vysoký. A i tak, je to spíš jen barva na obloze a to světelné znečištění, které tu všude máme, hnus velebnosti. Na druhou stranu, nic není vyloučené a třeba se tu jednou nějaké intenzivní záře taky dočkáme.

Popředí v podobně zmrzlých ledů na známé pláži norských Lofot.

Fujifilm X-T2+Samyang 12mm. ISO:2000, f/2.0, 45s + 5s. 12.3.2018,22:05. Tři roviny ostření.

 

CO BYSTE MĚLI O POLÁRNÍ ZÁŘI VĚDĚT, NEŽ VYRAZÍTE

Pokud už jste někde na místě, je fajn mít nějaké tušení o tom, zda se vůbec vyplatí za polární září vyrazit.

Polární záři můžete vidět, jen když jsou noci dostatečně tmavé.

Našinec nejčastěji cestuje za polární září do Norska, na Island nebo Švédska. Tam je sezóna cca od konce srpna do půlky dubna.

Pokud je zataženo, polární záři neuvidíte.

Odehrává se vysoko nad mraky, při velmi silné intenzitě může prosvěcovat mraky, ale super fotka z toho nejspíš nebude. Pokud je tedy venku vánice, zataženo a mizerná předpověď počasí, bude lepší dát si večer čajík, nebo pivko a zůstat v teple. A nebo můžete jezdit celou noc v autě a hledat díru v mracích a já vám přeju hodně štěstí :-)

Intenzita polární záře se mění.

Není stále stejná. Může se objevit zcela nenadále a zrovna tak nenadále se ztratit. Často se objevuje třeba na hodinu, pak zmizí, pak se zase objeví.

Neexistuje přesná hodina, kdy se polární záře objeví.

Není to kolem půlnoci, jak se někdy tvrdí. Může se objevit kdykoliv po setmění až do svítání. Jak uvidíte na mých fotkách, kde uvádím i den a hodinu vzniku, je to klidně v 9 večer nebo v 6 ráno. Na tohle pozor, ani mobilní aplikace vám přesnou hodinu nezaručí. Kolikrát už jsem slyšela o lidech, co byli uvnitř budovy, čekali na info z aplikace, nebo vařili večeři, a přitom jim venku tančila polární záře. Tohle zažít fakt nechcete, koukat na to druhý den někde u cizích na Instagramu.

KP index

s tím se určitě setkáte až budete sledovat předpověď polární záře. Je to vlastně síla polární záře. Stupnice 0 až 9. Index 0 znamená, že není nic a 9 pak extrémně silnou intenzitu. KP index vám také dá dobrou představu o tom, jak daleko na jih jí bude možné spatřit. Čím více jste na severu tím menší index vám stačí. Třeba na Islandu by měl stačit KP 2-3 v Grónsku bude stačit KP 1.

Ale má to svý ale. On je ten KP index totiž často k ničemu, je to zkrátka jen předpověď. A jako předpověď to tak často dopadne. Zažila jsem to mnohokrát. Je předpověď KP 6 a vy čekáte a čekáte a ono nic, a nebo pro změnu předpověď KP 2 a na obloze se strhne blázinec. Takhle to berte. Je fajn předem omrknout co se chystá, ale v klídku a nedělat předčasné závěry a očekávání.

Co se týká konkrétní předpovědi KP na internetu, používám tyto dva weby. Mám totiž ráda jednoduchost. Na předpovědi po minutách si fakt nepotrpím.

Finská předpověď polární záře:

https://jemma.mobi/noaa27d?e

Předpověď počasí pro Island, včetně Aurora Forecast:

https://en.vedur.is/weather/forecasts/areas/

Polární záře za silného svitu měsíce, který takhle nasvítil krajinu. Předpověď byla KP 6 a kde nic, tu nic. Nádherná záře se objevila zcela nečekaně a během půl hodiny byla totálně fuč.

SENJA, NORSKO. Fujifilm X-T2+Samyang 12mm. ISO:1600, f/2.0, 7s. 15.3.2022 23:21. Panorama vertical, 2 snímky.

 

Najděte si dobrou aplikaci předpovědi polární záře na mobilní telefon.

Je jich plno, osobně používám tyto dvě. Může vás upozornit kde a kdy je záře nejaktivnější, ale taky vás může budit ve 3 ráno, až budete už dávno doma. Já sleduji aplikace hlavně přes den a večer, kdy mi davají info o tom, jak se vyvíjí oblačnost a sluneční aktivita a zda se vůbec vyplatí v noci vyrazit. Pak už dávám přednost vlastnímu rozumu a pohledu na oblohu, tzn. například vyběhnu z baráku a omrknu jak se věci mají (obloha, směr, síla větru, apod.).

Moje nejoblíbenější aplikace: AuroraAlerts a SpaceWeatherLive.

 

Existují také webkamery, kde můžete sledovat noční oblohu live na vybraných místech.

Taky fajn věc. Akorát u toho nedřepím celej večer, aby až se záře někde rozsvítí, už bylo pozdě na výjezd. Nabídku web kamer snadno vygooglíte, zadejte třeba: "webcam northern lights".

Na focení polární záře nepotřebujete žádné filtry. Tečka.

Buďte trpěliví, nevzdávejte to po chvíli a připravte si dopředu foťák a vybavení.

Jaké si vzít vybavení o tom bude řeč dále. Jedna z nejhorších věcí pro fotografa bývá, když se záře roztančí nad hlavou a vy nevíte co máte nastavit, foťák neostří, stativ nedrží, dojde baterka a nová je buď na pokoji, nebo na dně tašky, paměťová karta zůstala v noťasu, a tak podobně. Jsou to pak nervy a leckdy i panika, to mi věřte :-)

Co se týká trpělivosti, existuje jedno nepsané pravidlo, o kterém jsem se už také přesvědčila. Záře se často objeví do 10 minut po tom, co z místa odejdete :-) No, může se stát.

Shrnutí

I když je jasná obloha, silná předpověď intenzity a tmavá noc, není jisté, že polární záře přijde. Prostě jen nemusí zrovna probíhat její aktivita. Může být aktivní přes den, kdy jí nevidíte. Ale neklesejte na mysli, když jí budete nadbíhat, usilovat o ní, ona vás dříve či později obdaruje měrou vrchovatou.

Už jen samotné pozorování polární záře (zde za svitu úplňku) je parádní zážitek.

SENJA, NORSKO. Fujifilm X-T2+Samyang 12mm. ISO:2500, f/2.0, 3s. 12.3.2022 22:53.

 

JAKÉ NÁSTROJE A VYBAVENÍ NA FOCENÍ POLÁRNÍ ZÁŘE POTŘEBUJETE?

Takže když už víte na co dát pozor, co si ohlídat a do čeho se nepouštět, jaký foťák vlastně potřebujete?

Nemusíte si hned kupovat drahý, nebo nový foťák. Mnohem důležitější je vědět, co máte dělat až to přijde (o nastavení foťáku bude řeč v příštím článku). Sama jsem své první fotky nafotila obyčejnou zrcadlovkou s objektivem, který ani nebyl zcela širokoúhlý. Měla jsem docela obyčejný stativ. Pokud je záře opravdu silná, nepotřebujete top vybavení.

Nicméně zde jsou základní věci, bez kterých se fakt neobejdete, pokud se bavíme o kvalitní fotografii.

Jedna z mých prvních fotek polární záře. Pokud je záře opravdu silná, netřeba vymýšlet složitosti. Fotka z worskhopu na Lofotech, kde jsme bydleli v těchto chatkách a stačilo jen vyběhnout ven.

Pentax K-3+Samyang 16mm. ISO:1600, f/2.8, 8s. 17.3.2016 20:54.

 

Stativ

to je základ. Budete používat delší časy a stativ je tak nezbytností. Vzhledem k tomu, že na severu většinu času fouká, nějaký bytelný, co se nekýve s prvním větříkem. A samozřejmě k tomu patří i kvalitní hlava, ať vám udrží foťák, ve tmě se to těžko šteluje. Dříve jsem měla levnou hlavu, která v zimě a větru namrzala a nebylo možné sní manipulovat.

Foťák

Jednoduše ten, kde můžete vše potřebné nastavit ručně (clona, čas, ISO, ostření).

Objektiv

Ideálně ten širokoúhlý. Doporučuje se světelnost F/1.0 až F/2.8., ale vysoká světelnost není nezbytně nutná. Samozřejmě čím vyšší, tím lepší, ale zvládne to i F/4. Přesně s takovou světelností jsem ze začátku fotila. F/4 znamená vyšší ISO a více šumu. Ale v dnešní době třeba Lightroom Classic už odšumuje na bázi umělé inteligence a výsledky jsou opravdu slibné. Vliv na výši šumu má také měsíční světlo, ale o tom jindy.

Čelovka

Nepodcenit kvalitní světlo. Já mám čelovku vybavenou i červeným světlem, které tolik neruší do okolí. Možná si lokality obhlédnete ve dne, ale večer budou vypadat úplně jinak. "Sakra kde je ten krásnej kámen do popředí, co tu ráno byl? Aha on je příliv a zmizel, no co se dá dělat. Ale jako nemusím tady stát po kotníky ve vodě, a mít nalito v botách … světlo by to chtělo."

A tak podobně :-)

Teplé rukavice, čepice, a termoska s pitím.

Jdete fotit do noci, která pokud se vyjasní bude nejspíš mrazivá, často větrná. Ani čekání v přetopeném autě a vyběhnutí ven do zimy, není nic příjemného. Tak se podle toho oblečte.

Dříve bych doporučila i dálkové ovládání, nebo kabelovou spoušť pro zpožděnou závěrku. Ale dnešní doba umožňuje ovládání přes aplikace, nebo dotykové displeje. A také mnoho foťáků umí režim Bulb nastavit více než 30 vteřin. Takže to může být zbytečnost. Já už to dávno nepoužívám, ale pokud jste tak zvyklý, proč ne.

ZÁVĚR

Focení polární záře není nic extra složitého, ale platí zde více než kde jinde, že kdo je připraven není překvapen. Samozřejmě existují vyšší levely jako vliv popředí, vliv měsíce, sníh, odrazy vody, nebo sloučení různých expozic. Některá témata tady také nadhodím, ale hlavně jde o nádherný přírodní úkaz.

Pokud silnou polární záři uvidíte, můžete mluvit o štěstí. Není to na povel, je to za odměnu. Za to, že jste zvedli zadek z obýváku. Za to, že je vám zima. Za to, že jste utratili svoje vydělané peníze za takovej výlet. Tak si to divadlo hlavně užijte, je to nepopsatelně krásné.

NATURE FIRST, přátelé…


Máte nějaké konkrétní otázky k focení polární záře? Napište mi. A nezapomeňte, že za focením můžete vyrazit i se mnou, fotím polární záře pravidelně už skoro deset let. Je to vždycky skvělá jízda, tak mrkněte na nabídku.

Červená, či růžová barva polární záře. Je mnohem méně častá než zelená. Nás fotografy extra přitahuje, protože na fotkách vypadá opravdu magicky.

LOFOTY, UTTAKLEIV. Fujifilm X-T2+Samyang 12mm. ISO:3200, f/2.0, 35s + 15s. 8.3.2018 23:51.

 

polární záře Lofotypolární záře Lofoty

Tato fotka vznikla brzy ráno, začalo svítat a na východu je vidět přicházející světlo nového dne. Pokud je záře silná, začátek svítání jí neohrozí, naopak dostanete hezky modrou oblohu.

LOFOTY, NORSKO. Fujifilm X-T2+Samyang 12mm. ISO:400, f/2.0, 15s. 3.3.2019 6:12.

Tady opět zbytkové světlo na obzoru, ale tentokrát ze západu slunce. Nebyla ještě úplná tma, ale silná záře už začínala ukazovat své tvary.

SENJA, NORSKO. Fujifilm X-T2+Samyang 12mm. ISO:400, f/2.0. 4s. 12.3.2022 19:32.

fotograf polární zářefotograf polární záře

Fotografův sen v realitě.

SENJA, NORSKO. Fujifilm X-T2+Samyang 12mm. ISO:4000, f/2.0. 3s. 1.10.2022 21:11.


Tohle si také musím přečíst

To nejlepší z roku 2022 část. I.

To nejlepší z roku 2022 část. II.