TO NEJLEPŠÍ Z ROKU 2022 II.

GRÓNSKO

Výběr z druhé poloviny roku 2022 začíná Grónskem. O prvních dnech v Grónsku mám samostatný článek a ty nejlepší fotky se mi vybírají opravdu těžko, snad se tam ani nedá udělat špatná fotka.

Vybírám tedy dva večery, které patřili k TOP zážitkům nejen výpravy, ale i minulého roku. První z nich byl náš pobyt v opuštěné „chajdě“ daleko za Ilulissatem. Bez elektřiny, mobilů a dalších vymožeností moderní doby. Přístupný pouze pěšky, nebo lodí. Kamkoliv se vydáte, nepotkáte živou duši několik kilometrů. Čas vám najednou plyne úplně jinak a i k lidem kteří tu jsou s vámi, se přiblížíte jiným způsobem. Večer sedíte při svíčkách a povídáte o všem možném. Vytvoříte zvláštní nevyřčené pouto ve formě vzpomínek a pokud pak tyto vzpomínky sdílíte, nebudou tak snadno zapomenuté. Během tohoto dne a noci v divočině jsem dostala úplně nový pohled na to, jak neskutečná může tahle krajina být.

GRÓNSKO, STAČILO JEN SEBĚHNOUT DOLŮ KE BŘEHU. Fujifilm X-T2+Fujinon 10-24R, ISO 100, f/11, 17s. 14.9.2022, 20:30.

 

ZTRACENI V DIVOČINĚ :-) GRÓNSKO. Mavic Air. ISO 100, f/2.8, 1/125s. 14.9.2022,14:38.

 

Náš poslední večer v Grónsku. Co k němu více dodat, když stojíte na úpatí fjordu s nerušeným výhledem na ledovec Jakobshavn, který produkuje asi 10 % všech grónských ledovců, koukáte na ledy vysoké jako hory, které se stávají součástí moře v Ilulissat Icefjord. Do toho vám svítí nádherné arktické světlo, které umí vykouzlit takové barvy, až nevíte kam dřív s očima. A když myslíte, že už to nemůže být krásnější, ledy a nebe se barví do stále úžasnějších barev. Ledy vykukují z mlhy, všude naprosté ticho, jen občasné křuptutí dalekých ledů. Slyšíme cvakání našich foťáků, i když stojíme hodně metrů od sebe.

Ohromné kusy ledu, které dávají dojem, že koukám na zasněžené hory mají zvláštní schopnost vyvolat ve mně pocity klidu a úžasu zároveň. Je to něco, co mě táhne zpět.

LEDOVCE Z VÝŠKY, GRÓNSKO. Foto Mavic Air. ISO:100, f/2.8, 1/85s. 15.9.2022,19:50. Panorama.

 

V OHROMENÍ NAD PŘÍRODOU, ŽIVOTNÍ CESTA DÁVÁ SMYSL... Fujifilm X-T2+Fujinon 10-24R. ISO:200, f/8, 1/20s. 15.9.2022, 20:58.

 

SENJA

Minulý rok jsme tam byla dokonce 2x. Občas se mě ptáte, kam je nejlepší cestovat za polární září, jaká lokalita je ta TOP. A já na to tak nerada odpovídám, protože to zásadně záleží na podmínkách a počasí jaké budete mít. Můžete vidět nádhernou záři na Islandu, v Norsku, ve Finsku, na Aljašce… a nebo taky nikde, když nebudou podmínky. Polární záře netančí na obloze každou noc. Ale dobře, kdybych tedy fakt musela vybrat jednu jedinou evropskou lokalitu, řeknu Senja aTromsø. Tak to prostě je, daleko za polárním kruhem a z našich končin relativně dobře dostupné.

A co by jste řekli polární záři s výhledem na nejvíc ikonickou horu Norska, kterou je samozřejmě Segla? Předpověď záře na stupni KP6 vypadá víc než slibně, ale člověk nikdy neví. Něco mi říká, že to bude buď totální euforie, nebo totální fiasko. A v duchu mého oblíbeného hesla: " Lepší mířit ke hvězdám a minout, než mířit na kupu hnoje a trefit se", vyrážíme za soumraku nahoru ke hvězdám. Bylo to nádherné a já měla tentokrát pocit, že jsem netrefila hvězdy, ale rovnou celou hvězdnou galaxii. Bezvětří, záře začíná kouzlit hned po setmění. Během cca dvou hodin co záře trvá, vidíme snad všechny odstíny barev, které polární záře může mít. Samozřejmě takové podmínky tam nejsou každý den, ale jen tak mimochodem, letos vyrážíme zase na foto výpravu.

SENJA, NORSKO. Fujifilm X-T2+Samyang 12mm. ISO:1000, f/2.0, 25s + 5s + 1s. 1.10.2022 19:48. Panorama, 4 snímky.

 

MILOVANÁ SEGLA PODRUHÉ

Ranní focení ze stanu přímo zbožňuju. Nemusím se totiž nikam ráno štrachat, jsem docela línej člověk. Hezky jen nazout botky, popadnout foťák a šup na místečko, které je díky stanu většinou kousek. Těšila jsem se na polární záři, kterou budu pozorovat ze stanu, ale realita byla jiná. Stan s výhledem na Seglu jsme si postavili sice s krásným výhledem, ale také zcela nekryté proti větru. Takže sem v noci oka nezamhouřila. Po obloze se honí těžká mračna. Vichřice mě budí v pravidelných intervalech a já jen čekám zavrtaná ve spacáku, kdy nás to odnese někam mezi fjordy i se vším harampádím. Se svým názorem se samozřejmě během noci musím svěřit své spolubydlící. A že prý ať jsem v klidu, venku to vypadá určitě líp, než tady vevnitř. Bezva, tak jdu zase zkusit usnout. Není nad to, když máte takového parťáka, který vás ve stresu podrží :-) Mé katastrofické scénáře se nekonaly a ráno nás čekala neskutečná nádhera. Odměna za probdělou noc a určité nepohodlí stanu byla parádní.

PODZIMNÍ BARVY S VÝHLEDEM NA SEGLU, NORSKO. Fujifilm X-T2+Fujinon 10-24R.ISO:100, f/20 + f/11, 1/50s + 1/5s. 30.09.2022 06:48.

 

PODZIMNÍ DOLOMITY

Poslední dva roky si také nenechám ujít podzim v Dolomitech. Strávili jsme v národním parku Puez Odle tři dny a můžu vám říct, že skalní masiv Seceda je jen jedním z mnoha úžasných míst, které zde můžete fotografovat. Ranní světlo bylo toho rána dokonalé a já se nejvíc těšila právě na tu chvíli, kdy slunce vykoukne nad horizont a nasvítí hřeben Secedy.

SECEDA, ITÁLIE. Fujifilm X-T2+Fujinon 10-24R. ISO:100, f/11, 1/40s + 125s. 26.10.2022, 7:44.

 


Tohle si také musím přečíst

To nejlepší z roku 2022 část. I.

Cesta k největším ledovcům světa