MAGICKÁ SENJA

30.09. - 7.10.2024 poslední volné místo

  • 30. 9. - 7. 10. 2024
  • Norsko Senja
  • 8 dní
  • Letecky, na místě autem
  • Počet: 4 fotografové
  • Krátké tůry na pláž či vyhlídku. Žádná obtížná turistika.
  • Cena: 20.900,- Kč

workshop Norsko

 

MAGICKÁ SENJA

Senja je druhým největším ostrovem Norska. Tento zatím trochu zapomenutý ostrov se nachází na severu Norska, za polárním kruhem. Senja leží v západní části druhého nejsevernějšího norského kraje Tromsø. Krajina je divoká a nedotčená.

Podíváme se do těch nejlepších lokalit, které Senja nabízí. Svou severní polohou 250 km za polárním kruhem poskytuje Senja velkolepé podmínky pro focení polární záře. I při předpovědi malé intenzity zde záře bývá viditelná, právě díky severní poloze.

Senja zatím nepodlehla invazi fotografů, na rozdíl od Lofot. Můžeme si zde stále užít klid a pořídit neokoukané fotografie. Senju bych popsala jako méně známou sestru slavných Lofot. Buďte si však jisti, že je stejně krásná.

 

HLAVNÍ CÍLE

PODZIMNĚ ZBARVENÁ ARKTICKÁ KRAJINA

Pojedeme v době, kdy se krajina připravuje na tuhou zimu a je plná podzimních barev. Snímky hor a fjordů s parádním popředím se stanou našimi hlavními motivy. Kopce bývají porostlé břízami, které tou dobou oblečou žlutý kabát.

POLÁRNÍ ZÁŘE

Senja díky své poloze daleko za polárním kruhem nabízí přímo ideální podmínky pro fotografování polární záře. Tato nejkrásnější kouzelnická show přírody na naší planetě, se stane jedním z našich hlavních cílů (při dobré předpovědi počasí).

RYBÁŘSKÉ DOMKY A VÝHLEDY

Na Senje jsou staré rybářské osady s typickými červenými domky. Zachycení jejich atmosféry, která je tak specifická pro Norsko, se také stane naším cílem. Uděláme si také lehký výšlap na některý z mnoha vrcholků či vyhlídek. Vidět tyto strmé fjordy z výšky je parádní zážitek.

 

 

LOKALITY KAM SE PODÍVÁME

OBLAST Tromsø

Cestou na Senju budeme projíždět oblastí Tromsø. Je to krásná krajina, kde se střídají lesy a pláně, silnice vedou kolem nádherných jezer, ze kterých se zvedají strmé fjordy. Oblast Tromsøje vyhlášená masivními polárními zářemi.

PLÁŽ TUNGENESET

Pláž leží na špičce výběžku, který odděluje Steinsfjord a Ersfjord. Poskytuje parádní výhledy na obě strany fjordů. Odrazy vody, fotografování přílivu, odlivu, řada kompozic s výhledem na Ďáblovi zuby - Devils Teeth, skály, kameny, fjordy. To vše zde můžete fotografovat. Vrcholem tady však bývá polární záře. Kreativita fotografa na tomto velmi dobře přístupném místě, může být téměř nekonečná :-)

Tuhle pláž zkrátka musíte zažít na vlastní kůži.

PLÁŽ ERSFJORDSTRANDA

Pláž nabízí bílý písek s mnoha strukturami. Prolíná se zde světlý a tmavý písek s vodou, podobně jako na pláži Skagsanden na Lofotech. Trojúhelníkové, pozlacené WC na pláži je vtipným lákadlem samo o sobě.

VYHLÍDKA BERGSBOTN

Na straně ostrova směrem k moři, kde se oceán setkává s oblohou, se cesta vine přes kopec s výhledem na vesnici Bergsbotn. Ze 44 metrů dlouhé plošiny si můžete vychutnat velkolepý výhled na Bergsfjord a okolní vrcholy.

SEGLA

Výhled na Seglu patří k tomu nejkrásnějšímu co lze na Senje a vlastně v celém Norsku vidět. My se vypravíme spatřit tuto krásu na vlastní oči. Výstup není nijak zvlášť náročný (za rozumného počasí a pokud není sníh).

Senja podobně jako Lofoty nabízí celou řadu výhledů či zákoutí a zátok. Už jen projížďka touto malebnou krajinou je zážitek.

 

 

DALŠÍ INFORMACE

FOTO VYBAVENÍ

Fotoaparát jakékoliv značky (výhodou je záznam do RAW). Může to být zrcadlovka nebo bezzrcadlovka s objektivy různých ohnisek (vhodné jsou především ty širokoúhlé). Fotit však můžete i na kompakt, mobil, nebo dron. Stativ, který odolá větrnému počasí, ať nemáte fotky rozmazané. Pro noční fotografování se může hodit širokoúhlý objektiv s vysokou světelností. Já používám Samyang 12mm f/2.0.

DRONY

Velké reliéfy horských fjordů, divoké pobřeží plné skal, nebo širokých pláží. Senja je plná lokalit vhodných pro horizontální i vertikální panoramata - vynikající příležitost využít dron jak pro video, tak pro fotografie.

POČASÍ A OBLEČENÍ

Teplota na Senje bude s největší pravděpodobností nad nulou, může ale také lehce mrznout, zejména v noci. Vzhledem k tomu jak se planeta otepluje, může být ale klidně i +12°C. U pobřeží však může být chladněji a více foukat. Počasí je nepředvídatelné, tak jak je za polárním kruhem zvykem. Vezměte si s sebou nepromokavé oblečení a také dostatek vrstev, abyste se mohli náležitě obléci.

UBYTOVÁNÍ

V chatkách či hostelech, apartmánech. Chatky mají potřebné vybavení, topení, wi-fi, kuchyňku, koupelnu. Pokoje bývají 2-4 lůžkové.

 

ČEMU SE BUDEME VĚNOVAT

  • základy kompozice a fotografování
  • focení panoramat
  • fotografování vody, použití filtrů, dlouhé expozice
  • noční fotografování polární záře
  • máme ale čas i na relax, dobré jídlo, kávu, apod.
 

VÝHODY WORSKHOPU

uvidíte ty nejkrásnější místa Norska se zkušenou a oceňovanou fotografkou

pohodová atmosféra s ostatními podobnými nadšenci

malá skupina, každý se může na cokoliv zeptat

zúčastnit se mohou zkušení i začátečníci

snadná dostupnost lokalit

nové znalosti a zkušenosti v krajinářské fotografii vás posunou na další level

životní zážitky a samozřejmě skvělé fotky

 

CENA 20.900,- Kč

Lze zaplatit i v EUR dle platného kurzu.

 

HLAVNÍ KRÁSY PODZIMNÍ SENJY

 

→ Krajina strmých fjordů nás fotografy zkrátka okouzlí.

→ Minimum turistů, v dnešní době věc k nezaplacení :-)

→ Polární záře tady patří k nejkrásnějším na světě.

→ Úchvatné podzimní barvy stromů a lišejníků.

→ Snadno dostupné výhledy na impozantní norskou krajinu.

→ Proměnlivé a odlehlé pláže jako stvořené pro fotografy.

→ Touto dobou nejsou na Senje žádné třeskuté mrazy.

→ Útulná ubytování v příjemném skandinávském stylu.

 

 

CHCI SE PŘIHLÁSIT, NEBO POSLAT DALŠÍ INFO

 


MÁM RADĚJI KONTAKTNÍ FORMULÁŘ




Chci zaslat

Mám zájem o



 

Workshop je možné věnovat i jako dárkový poukaz.